Arkiv for November, 2010

Har dere husket å skifte bort sommerkassetten i ventilasjonsanlegget?

Jeg har fått klager fra andelseiere som ikke klarer å holde varmen i leiligheten, og når vi har sett på saken, viser det seg i noen tilfeller at de har sommekassetten i ventilasjonsanlegget sitt! Dette er ikke særlig lurt, da ventilasjonsanlegget da blåser oppvarmet luft direkte ut av leiligheten. Den lille elektriske forvarmeren i ventilasjonsanlegget (hvis den er påslått), har ikke kapasitet til å varme opp all luften noe særlig. Med vinterkassetten (varmeveksleren) installert skal teroetisk sett ca 60% av all varme gjenvinnes og sørger for at innluften varmes opp før den blåses ut i leiligheten.

Det sier seg selv at hvis ventilasjonanlegget pøser ut varmluft og suger inn helt kald uteluft, kan de bli vanskelig å holde varmen.

De leilighetene som har roterende gjenvinner (ventilasjonsmotor i kjøkkenvifteskap) har IKKE utbyttbar kassett, så på disse er det ingen bytte mellom sommer og vinter.  Her må dere huske å slå PÅ gjenvinneren (Venstre knappen på panelet). De som imidlertid i sommer fikk melding om at gjenvinneren ikke virket (2 leiligheter) vil ha samme problem som dem som bruker sommerkassett. Hvis gjenvinneren er defekt, vil ingen varme bli gjenvunnet, og all varme i utluften forsvinner ut til kråkene i nabolaget.

Husk at ventilasjonsanlegget aldri skal slåes helt av, da det kan føre til fuktskader på bad.

29. November 2010 – Torbjørn Mohn – Styreleder